長岡 純子NAGAOKA Junko
健康栄養学科
- 講師
- 博士(食品栄養学)
- 研究分野
- 給食経営管理論
- 伝統発酵食品
- 主な研究テーマ
- 伝統食品と給食
- 主な授業科目
- 給食経営管理論Ⅰ(給食計画)
- 給食経営管理論Ⅱ(マネジメント)
- 給食経営管理論Ⅲ(食料商品学)
- 給食経営管理論実習
- 給食運営校外実習
- 給食経営管理臨地実習
- 所属学協会
- 日本農芸化学会
- 日本健康医学会
- 主な著書・論文・作品等
- 2016. Draft genome sequence of Oceanobacillus picturae Heshi-B3, isolated from fermented rice bran in a traditional Japanese seafood dish. Genome Announcements. vol.4 (No.1). e01621-15
- 2016. Draft genome sequence of Paenibacillus amylolyticus Heshi-A3, isolated from fermented rice bran in a traditional Japanese seafood dish. Genome Announcements. vol.4 (No.2). e00218-16
- 2018. Draft genome sequence of Bacillus licheniformis Heshi-B2, isolated from fermented rice bran in a traditional Japanese seafood dish. Genome Announcements. vol.6 (No.10). e00118-18
- 2019. Characterization of fermented rice bran from ’Heshiko' and isolation of amylase-producing bacteria. Journal of the Japan Association of Food Preservation Scientists. Vol.45 (No.2). 85-93
- 2019. 炊飯米および加熱操作後の肉類の硬さと咀嚼活動の比較. 日本健康医学会雑誌 第28巻 第1号. 74-79
- 教育・研究に関する考え方
-
日本には地域によって異なる様々な伝統食品があります。北陸の学校や福祉施設などで提供される給食にはどのような伝統食品が使用されているか、その特色について調査・分析を行います。