佐藤 裕保SATO Yuho
健康栄養学科
- 教授
- 博士(医学)
- 研究分野
- 栄養疫学
- 臨床栄養学
- 主な研究テーマ
- 骨粗鬆症予防のための食生活
- 主な授業科目
- 臨床栄養学Ⅰ(栄養療法)
- 臨床栄養学Ⅲ(チーム医療)
- 臨床栄養学実習Ⅰ(食事療法)
- 臨床栄養臨地実習
- 所属学協会
- 日本栄養改善学会
- 日本公衆衛生学会
- 日本衛生学会
- 日本疫学会
- 日本骨粗鬆症学会
- 主な著書・論文・作品等
- 2020 Relationships between serum uric acid concentrations, uric acid lowering medications, and vertebral fracture in community-dwelling elderly Japanese men: Fujiwara-kyo Osteoporosis Risk in Men (FORMEN) Cohort Study. Bone. 2020 Oct;139:115519. doi: 10.1016/j.bone.2020.115519. Epub 2020 Jul 2.(共著)
- 2020 Natto Intake is Inversely Associated with Osteoporotic Fracture Risk in Postmenopausal Japanese Women. J Nutr. 2020 Mar 1;150(3):599-605. doi: 10.1093/jn/nxz292.(共著)
- 2019 Decreased bone mineral density and osteoporotic fractures are associated with the development of echogenic plaques in the carotid arteries over a 10-year follow-up period: The Japanese Population-based Osteoporosis (JPOS) Cohort Study. Maturitas. 2020 Jan;131:40-47. doi: 10.1016/j.maturitas.2019.10.010. Epub 2019 Nov 4.(共著)
- 2019 Response to "Is grip strength an actual/significant predictor of areal bone mineral density by itself? Potential confounders and/or effect modifiers". J Bone Miner Metab. 2020 Jan;38(1):137-138. doi: 10.1007/s00774-019-01036-6. Epub 2019 Aug 14.(共著)
- 主な社会・地域活動
- 越前市健康21推進会議 アドバイザー
- 福井県健康管理協会 理事
- 日本栄養改善学会 評議員
- 教育・研究に関する考え方
-
教育においては、管理栄養士としての病院勤務経験を活かし、実社会で使える知識の蓄積、問題解決力を身に着けられるような授業展開を心がけています
- その他
-
令和元年度前期 仁愛大学授業評価優秀者賞
令和2年度後期 仁愛大学授業評価優秀者賞